Виховна година «Сила слова або отрута лихослів’я»

“Немає просто слова. Воно або прокляття, або привітання, або краса, або біль, або бруд, або квітка, або брехня, або правда, або світло, або темрява”. (Расул Гамзатов)

Проблема лихослів’я, нецензурної лайки, капролалія – серйозний виклик для нашого суспільства. Вірус лихослів’я міцно вкорінився і продовжує розмножуватися, вражати різні версти населення, як за віком, так і за статусом. Нецензурна лайка стала звичним явищем в громадських місцях, на вулиці, вдома, в навчальних закладах і, навіть, в стінах парламенту. Проблема лихослів’я стає епідемією, особливо серед молоді. Для багатьох підлітків це засіб самоствердження, прояв «дорослості», просто звичка.

«Сила слова або отрута лихослів’я» – тема виховної години для студентів групи КН-2101, яку провели практичний психолог коледжу Лук’яненко Л.М. та керівник групи Губко А.П.

Відбулася жива, цікава онлайн дискусія, в ході якої учасники акцентували увагу на тому, що лихослів’я забруднює не тільки мову, але і нас самих, перешкоджає нормальному спілкуванню, провокує конфлікти. Лихослів’я поряд із хамством, грубістю, і гнівом – це ознака уразливих, слабких людей. «Заговори, щоб я тебе побачив», – не випадково казав древній мудрець Сократ, бо лише зі слів можна зрозуміти, яка людина перед тобою. Словом можно вилікувати людину, поранити чи вбити, підтримати або знецінити… Важливо пам’ятати, що культура мовлення, це найдорожчий скарб нації, про який потрібно дбати. Від людини життя вимагає володінням словом доречним, вагомим, мудрим, переконливим. Найкритичнішу ситуацію можна вирішити цивілізованим шляхом без агресії та образ.

Виховна година «Сила слова або отрута лихослів’я»

Фото дивіться у фотоальбомі Виховна година «Сила слова або отрута лихослів’я» (відкривається у новому вікні).

Любов Лук’яненко