Всесвітній день інформації

Щорічно, в останню п’ятницю листопада, відзначається Всесвітній день інформації. Цей день святкується від 1994 року за ініціативою Міжнародної академії інформатизації (МАІ), що має генеральний консультативний статус в Економічній і Соціальній радах ООН.

Сьогодні світом рухає інформація. Інформація в широкому сенсі – це відомості, що передаються одними людьми іншим людям будь-яким способом, а також сам процес передачі або отримання цих відомостей.

21 століття принесло людині безліч нових технологій, за допомогою яких транслювати інформацію можна в онлайн-режимі в дуже великих обсягах і буквально в будь-яку точку планети та навіть за її межі.

Які переваги або небезпеки несе для нас інформаційний бум?

Чи варто обмежувати потік або потрібно нестися разом з усіма за стрімкою течією, віддавшись на волю всесильних мас-медіа?

А скільки людей постраждало від того, що їх особисті дані стали надбанням публіки?

Значення і вплив, який чинить інформація на людину, досконально досі так до кінця і не вивчено. Цьому присвячуються численні дослідження, проводиться глибока наукова робота. Ті моменти, які вдається найбільш точно визначити, вказують на те, що інформація в тому чи іншому вигляді є одним з найголовніших компонентів взаємодії в природі людини і оточуючого нас світу.

Інформаційна сфера існування людей піддавалася і піддається всіляким рухам, коливанням, лавиноподібним наростанням, так званим «інформаційним вибухам» і навпаки обмеженням, скороченням, відомим як «інформаційний голод».

Варто зазначити, що одним із найважливіших напрямків інформатизації суспільства стає розвиток онлайн-технологій у багатьох сферах життєдіяльності людини і суспільства в цілому.

Вже зараз мільйони людей оплачують комунальні платежі, замовляють покупки, знаходять собі роботу і нових знайомих.

Багато людей годинами відвідують соціальні мережі, проводячи у віртуальному світі більшу частину свого особистого життя.

Зараз вже забули, що спочатку інтернет планувалося використовувати тільки в робочих цілях.

Повертатися назад пізно, люди звикли до того, що одним клацанням вони миттєво отримують доступ до будь-якої інформації. Глобальні пошукові мережі миттєво видають відповіді практично на будь-яке питання, відбиваючи у людей бажання відвідувати бібліотеки та читати книги.

Необхідно вчитися вміло користуватися інформацією, сортувати дані, адже зараз в інтернет виливається багато сміття і бруду. Ті, хто вміє це робити, стають успішними людьми, досягають успіху в бізнесі.

Звичайно ж, ще не існує стійких універсальних рішень раціональності та оптимізації інформаційного навантаження, однак в умовах глобалізації інформаційних процесів, людство повинно мудро та відповідально ставитись до розробки інформаційних технологій, дотримуватись моральності і шанування духовного світогляду кожної людини.

Тож бажаємо усім завжди знаходити потрібну інформацію, користуватися можливостями інформаційних ресурсів розважливо, корисно, цікаво та з розумом!

Інформація — найбільш цінний з відомих нам товарів. Найбільшого успіху досягає той, хто володіє кращою інформацією!

Всесвітній день інформації

Результати міні-опитування на тему інформаційної грамотності дивіться у фотоальбомі Опитування  (відкривається у новому вікні).

Висловити свою думку можна, прийнявши участь в опитуванні до Дня інформації (відкривається у новому вікні).

Лілія Шумська