День безпечного Інтернету

До Дня безпечного Інтернету (Safer Internet Day), який у світі щорічно відзначають у другий день другого тижня лютого (у 2024 році це 6 лютого) у Фаховому коледжі транспорту та комп’ютерних технологій НУ “Чернігівська політехніка” відбувся цикл виховних годин, які провели керівники груп для здобувачів освіти. Тематики були різноманітні.

Зокрема проведені:

– заняття з платіжної безпеки на тему: “Поради з кібербезпеки та схеми шахрайства у воєнний час”. Під час якого були розглянуті наступні питання: поради з кібербезпеки у воєнний час. актуальні схеми шахрайства у воєнний час, правила безпечних онлайн-покупок, телефонне шахрайство, фінансовий номер телефону;

– виховні години на тему: “Історія шахрайства з грошима: від фальшивомонетництва до кібершахрайства”. Студенти ознайомилися: з історією грошового та карткового шахрайства, навчилися відрізняти справжні гривні від підробок, соціальною інженерією та технологіями, які використовують шахраї, методами заволодіння паролів доступу та правила створення безпечних паролів, поняттям кібервійни та кіберзагроз;

– години спілкування за презентацією «Збірка коміксів про платіжне шахрайство», які будуються на основі найбільш поширених схем: шахрайство під виглядом соціальних виплат, SMS-розсилки від шахраїв, злам сторінки в соціальних мережах, продаж неіснуючих товарів у інтернеті, телефонні дзвінки шахраїв від імені працівників банків.

Всі заходи були проведені за матеріалами, які розробили експерти Національного банку України, центру фінансових знань Національного банку України ТАЛАН, в межах Всеукраїнської інформаційної кампанії з протидії платіжному шахрайству #ШахрайГудбай.

День безпечного Інтернету запровадили мережі Insafe та INHOPE за підтримки Європейської комісії для просування безпечного та позитивного використання цифрових технологій, особливо, дітьми й молоддю.

Цей день проводиться з метою залучити до дій кожного та кожну, хто відіграє свою роль у створенні кращого Інтернету для всіх.

Фото дивіться у фотоальбомі 2024 / ТДень безпечного Інтернету (відкривається у новому вікні).

Буйна Лариса