День ліквідатора ЧАЕС: історія дати та найстрашнішої техногенної катастрофи людства

Для студентів і співробітників Фахового коледжу транспорту та комп’ютерних технологій НУ “Чернігівська політехніка” відбулась зустріч в онлайн форматі із ліквідатором 1-ої категорії, членом ради Чернігівської обласної організації ВГОІ «Союз Чорнобиль України» Володимиром Олексієнко.

День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС відзначається щорічно 14 грудня у день закінчення будівництва саркофага над зруйнованим четвертим енергоблоком Чорнобильської АЕС.

День встановлено в Україні «…з метою гідного відзначення мужності, самовідданості і високого професіоналізму учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС…» згідно з Указом Президента України «Про День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС» від 10 листопада 2006 р.

Цей день є нагадуванням всьому світу про безперечну самовідданість та героїзм тих, хто став на ліквідацію наслідків радіаційного лиха. Намагаючись стримати страшну енергію, яка вивільнилася в той фатальний день, тисячі людей віддавали своє здоров’я та навіть життя, щоб запобігти ще більшому лиху. Ці люди – лікарі, вчені, військовослужбовці, люди різних професій і соціальних верств – стали Героями в найжахливіших обставинах, не маючи належного обладнання та інформації. На жаль, ці Герої часто зазнавали несправедливості та недооцінення від власного суспільства.

Також День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС повинен спонукати нас до обдумування важливості збереження та розвитку ядерної безпеки.

Фото дивіться у фотоальбомі 2023 / День ліквідатора ЧАЕС» (відкривається у новому вікні).

Світлана Капля