Жінки в науці. 11 українок, відкриття яких змінили світ

А ви знали, що в Україні частка жінок у науці майже вдвічі більша, ніж у середньому в світі?

До Міжнародного дня жінок у науці в групі КІ-2207 Фахового коледжу транспорту та комп’ютерних технологій НУ «Чернігівська політехніка» проведено виховну годину «Жінки в науці. 11 українок, відкриття яких змінили світ».

Восьмий рік поспіль в усьому світі 11 лютого відзначається молоде, але важливе свято — Міжнародний день жінок і дівчат у науці. Воно було прийняте Генеральною Асамблеєю ООН у 2015 році з метою забезпечення повного і рівного доступу до науки для жінок і дівчат та їх участі в ній.

За сучасними даними ЮНЕСКО, жінки і дівчата в науковому середовищі представлені значно менше, ніж чоловіки: в середньому лише 30% науковців світу — жінки.

Українські жінки ніколи не відставали від світових тенденцій, нам дійсно є чим пишатись. Наразі Україна займає 12 місце за кількістю жінок-вчених в рейтингу серед 41 країни світу. Причому на даний момент в Україні жінок у науці 46% — майже вдвічі більше, ніж у середньому в світі.

Українки успішно працюють у різних наукових галузях. Найбільше жінок-вчених у галузі суспільних (65,8%), медичних (65,2%), гуманітарних (60,3%) наук; у технічних науках — 34,1%.

Якщо ви – дівчина чи хлопець, жінка чи чоловік неважливо, звідки, неважливо, скільки вам років, і ваше серце лежить до науки – не бійтеся. Йдіть туди сміливо. Адже ніщо не зупинить людину, яка готова працювати і робити наукові відкриття!

Фото дивіться у фотоальбомі 2024 / Жінки в науці. 11 українок, відкриття яких змінили світ (відкривається у новому вікні).

Марінець Ірина