Засідання Обласного методичного об’єднання викладачів загальнотехнічних та спеціальних дисциплін ЗФПО Чернігівської області

3 листопада 2023р. відбулося онлайн засідання Обласного методичного об’єднання викладачів загальнотехнічних та спеціальних дисциплін ЗФПО Чернігівської області.
До участі залучилися педагогічні працівники усіх закладів фахової передвищої освіти Чернігівської області.

Нараду відкрила Голова методичного об’єднання КОВАЛЬОВА Тетяна, яка побажала учасникам плідної роботи та ознайомила з основними напрямками та планом роботи ОМО на 2023-2024 н. р.

ПОЦЕЛУЙКО Ірина, викладач-методист ВСП «ФКТКТ НУ «Чернігівська політехніка» проінформувала про проведення 21.11.2023 р. Всеукраїнської науково-практичної конференції «Сучасні тенденції соціально – економічних перетворень в умовах війни», поділилася досвідом оформлення тез та запросила учасників ОМО до участі.

Кандидат економічних наук, доцент, завідувач кафедри підвищення кваліфікації працівників пробації Інституту професійного розвитку Академії Державної пенітенціарної служби СІРЕНКО Крістіна презентувала тему “Інструктивно-методичні рекомендації щодо розробки дидактичних матеріалів з навчальних дисциплін у закладах вищої освіти». У своєму виступі вона надала інструктивно-методичні рекомендації щодо розробки дидактичних матеріалів з навчальних дисциплін у закладах вищої освіти. Під час обговорення було розкрито основні вимоги до робочої програми навчальної дисципліни, програм практик, матеріалів до проведення практичних занять, силабусу, засобів оцінювання та методів демонстрування результатів навчання. Зокрема зауважено, що під час розробки навчально-методичного комплексу дисципліни викладач забезпечує дотримання академічної доброчесності.

КРАПИВА Вячеслав , викладач І кваліфікаційної категорії, завідуючий навчальною лабораторією ВСП «ФКТКТ НУ «Чернігівська політехніка», поділився досвідом про створення електронних освітніх ресурсів «Електронні посібники – сучасне цифрове освітнє середовище». Розповів про поняття «Медіатека» (за визначенням НМЦ); розкрив вимоги до ЕОР (засоби навчання на цифрових носіях будь-якого типу або розміщені в інформаційно-телекомунікаційних системах, які відтворюються за допомогою електронних технічних засобів і застосовуються в освітньому процесі). Було розглянуто структуру електронного посібника, технічні та функціональні вимоги до ЕОР та наведено приклад оформлення електронного посібника для спеціальностей 141, 274, 275.

Обговорено тематика наступних засідань ОМО. Внесена пропозиція поділитися досвідом оформлення розділу «Охорона праці» при розробці курсових та дипломних проєктів на наступному засіданні ОМО та розглянути питання підготовки до акредитації освітніх професійних програм спеціальних дисциплін.

Голова методичного об’єднання КОВАЛЬОВА Тетяна підсумувала результати проведеної роботи ОМО та запропонувала учасникам сформувати робочі групи відповідних дисциплін, розробити матеріали щодо проведення обласних онлайн-олімпіад зі спеціальних дисциплін (з електротехніки та електроніки та ін.) з використанням інтерактивних цифрових навчальних програм.

Фото дивіться у фотоальбомі 2023 / Засідання Обласного методичного об’єднання викладачів загальнотехнічних та спеціальних дисциплін ЗФПО Чернігівської області (відкривається у новому вікні).

Лариса Буйна, методист