Засідання ОМО викладачів географії, біології і екології

02 листопада 2023 року з використанням сервісу Zoom було проведено засідання методичного об’єднання викладачів географії, біології і екології закладів фахової передвищої освіти Чернігівської області (голова ОМО – КУЗЬОМКА Зінаїда, викладач ВСП «Фаховий коледж транспорту та комп’ютерних технологій НУ «Чернігівська політехніка»).
Відповідно до порядку денного учасники засіданні обговорили основні напрями та план роботи ОМО у 2023-2024 н. р.

КАЗІМІРОВА Марина, викладач ВСП «Фаховий коледж економіки і технологій НУ «Чернігівська політехніка», презентувала тему «Використання інформаційних технологій при викладанні природничих дисциплін у закладах фахової передвищої освіти». Сучасні інформаційні технології у процесі навчання дозволяють активізувати пізнавальну діяльність здобувачів освіти, забезпечити позитивну мотивацію навчання, високий ступінь диференціації навчання (майже індивідуалізацію), збільшити обсяг виконуваної роботи на занятті в 1,5 – 2 рази, удосконалити контроль знань, раціонально організувати освітній процес, підвищити ефективність заняття, формувати навички пошуково-дослідницької діяльності, забезпечити доступ до різних довідкових систем, електронних бібліотек, інших інформаційних ресурсів. Викладачка розповіла про онлайн бібліотеки (Книжкове братерство «Флібуста» http://flibusta.is/stat/lang/uk, Бібліотека Вінницького державного педуніверситету https://library.vspu.edu.ua/), онлайн дошки Twiddla, Miro, Jamboard, онлайн інструменти для створення і проходження блог-квестів, проєктної роботи, публікації результатів досліджень Blogger, Coggle та Google Earth, онлайн симуляції Phet, Labs Land, Worldwide telescope, онлайн інструменти для оцінювання Word Wall, Socrative та інші сервісі, платформи, які допомагають зробити процес навчання більш ефективним. Марина Валеріївна поділилася досвідом впровадження Google форм для проведення практичних та лабораторних робіт з хімії, біології і екології.

СКИБА Денис, викладач КЗ «Прилуцький фаховий медичний коледж» Чернігівської обласної ради, виступив з питання «Використання віртуальних екскурсій у контексті поглибленого вивчення природничих дисциплін». Віртуальні екскурсії роблять навчання більш цікавим, підвищують мотивацію, увагу студентів, оскільки вони можуть досліджувати реальні об’єкти та природні явища безпосередньо. Особливо важливими є віртуальними екскурсії для студентів з особливими освітніми потребами, бо вони можуть вивчати матеріал у зручному для себе темпі та обсязі. Віртуальні екскурсії можуть дати студентам можливість досліджувати і збагачувати свої знання про культурну та природну спадщину місцевості, в якій вони навчаються. Денис Віталійович презентував віртуальну екскурсію «Пташиний світ для молодих дослідників» Прилуцького краєзнавчого музею імені В. І .Маслова.

Фото дивіться у фотоальбомі 2023 / Засідання ОМО викладачів географії, біології і екології (відкривається у новому вікні).

Лариса Буйна, методист