Засідання ОМО викладачів загальнотехнічних та спеціальних дисциплін ЗФПО Чернігівської області

12 березня 2024р. відбулося онлайн засідання методичного об’єднання викладачів загальнотехнічних та спеціальних дисциплін ЗФПО Чернігівської області.

До участі долучилися педагогічні працівники усіх закладів фахової передвищої освіти Чернігівської області.

Нараду відкрила методист Ради директорів Лариса БУЙНА, яка привітала учасників засідання та побажала усім плідної роботи.

Голова методичного об’єднання Тетяна КОВАЛЬОВА ознайомила з планом роботи та наголосила, що кожен учасник засідання має можливість обмінятися своїми знаннями та навичками, досвідом та ідеями у сфері загально-технічних та спеціальних дисциплін, і що спільна робота допомагає удосконалювати професійну майстерність та досягати нових висот у навчанні.

ЯНЧЕНКО Тамара, доктор педагогічних наук, професор кафедри соціальної роботи Чернігівського національного університету «Чернігівський колегіум» ознайомила учасників засідання з провідними тенденціями реформування вищої освіти в Україні з метою адаптації до вимог сучасного світу і підвищення її якості, а саме: з основними викликами щодо реформування, які наразі ускладнюють досягнення мети – це війна, пріоритетне фінансування військових потреб країни, а також з освітніми потребами і їх запровадженням.

Свою доповідь Альона ШКОДИН, к.пед.н., доцент, викладач-методист ВСП «Ніжинський фаховий коледж НУБІП України» на тему: «Сучасні проблеми викладання «безпекових дисциплін» розпочала словами Сократа: «Є багато шляхів подолання небезпек, якщо людина хоч щось готова говорити і робити». Під час виступу доповідачка наголосила на тому, що на сьогоднішній день, ЗВО та ЗФПО залишаються чи не єдиними установами, де майбутні фахівці можуть одержати необхідні знання з дисциплін, пов’язаних із безпекою: «Безпека життєдіяльності», «Основи охорони праці», «Охорона праці в галузі» та «Цивільний захист». Проте і ця можливість із кожним роком стає дедалі примарнішою, оскільки прослідковується тенденція до значного скорочення часу на викладання зазначених дисциплін, а також їх об’єднання в єдиний курс із відповідним скороченням навчального навантаження.

Також, доповідачка окреслила питання відсутності системного підходу до організації навчання та забезпечення наскрізної освіти від дошкільної до вищої з напрямку «Безпека життя і діяльності людини», внаслідок чого навчальні програми шкільної, професійно-технічної, фахової передвищої та вищої освіти є несумісними і, як результат, – знову ж таки скорочення обсягу аудиторних годин на викладання курсів «БЖД» та «ООП».

Відсутність сучасної навчально-методичної літератури, яка б відповідала тематиці інтегрованої дисципліни та сучасним життєвим викликам, – питання, яке теж викликає термінового вирішення.

Лілія ШУМСЬКА, викладач ВСП «Фаховий коледж транспорту та комп’ютерних технологій НУ «Чернігівська політехніка», поділилася власним досвідом впровадження інноваційних технологій в освітній процес в доповіді на тему «Використання онлайн-платформи Electude при викладанні спеціальних дисциплін». Було розглянуто типове викладання в онлайн-режимі, з використанням презентацій і ресурсів платформи Moodle, і детально проаналізовано і продемонстровано на прикладах, які розширені інструментарії онлайн-платформи Electude можуть бути застосовані до звичного вже викладання дисциплін автотранспортного напрямку: це потужна база навчальних і тестових модулів з якісною візуальною анімацією процесів, що відбуваються у вузлах і системах автомобіля, внутрішньої будови їх компонентів та тренажера-симулятора, що імітує реалістичні несправності і оснащений комплексним інструментарієм, що дозволяє пошук несправності вимірювальними засобами в режимі симуляції реального пошуку, та усунення і перевірки результату. До обговорення приєдналась викладач РАЄМСЬКА Олександра, яка висловилась за позитивний результат більш глибокого розуміння студентами матеріалу дисциплін і рекомендувала більш ширше застосовувати онлайн-платформу Electude при викладанні дисциплін, які пов’язані з автотранспортними напрямками, наприклад, в тому числі, пов’язані з іноземною мовою професійного спрямування.

Голова методичного об’єднання Тетяна КОВАЛЬОВА підсумувала результати проведеної роботи ОМО за 2023-2024 н.р, подякувала всім учасникам за плідну роботу, що не дивлячись на воєнний стан, відсутність ресурсів, складнощі в організації роботи знаходять час навчати, навчатися та ділитися досвідом з колегами, та означила напрямки роботи на наступний 2024-2025 н.р.

Фото дивіться у фотоальбомі 2024 / Засідання ОМО викладачів загальнотехнічних та спеціальних дисциплін ЗФПО Чернігівської області (відкривається у новому вікні).

Буйна Лариса, методист Ради директорів