Засідання ОМО викладачів фізики та астрономії

19 квітня 2023 року на платформі Zoom проведено методичне об’єднання викладачів фізики та астрономії закладів фахової передвищої освіти Чернігівської області.

Нараду відкрила голова методичного об’єднання Марінець Ірина, яка ознайомила присутніх із питаннями порядку денного.

Останнім часом ми спостерігаємо високий рівень тривожності у дорослих, дітей та підлітків, надмірну втомлюваність, проблеми з концентрацією уваги. Ці негаразди можуть бути пов’язані з високим рівнем психоемоційної напруги, яка має здатність накопичуватися. Практичний психолог ВСП ФКТКТ НУ “Чернігівська політехніка” Лук’яненко Любов розглянула причини виникнення таких проблем та запропонувала практичні засоби для зниження стресового стану та збереження психоемоційної рівноваги.

STEM-освіта є одним із важливих трендів розвитку української освітньої системи. Вона дає можливість реалізувати інтегрований, міждисциплінарний і проектний підхід до навчання, формувати ключові компетентності у підростаючого покоління.

Давиденко Андрій, доктор педагогічних наук, професор Чернігівського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти імені К.Д. Ушинського, поділився досвідом викладання фізики в сучасних умовах та розкрив роль ІКТ. STEM та STEAM у системі освіти в Україні. Андрій Андрійович наголосив, що STEM-освіта набуває популярності головним чином у неформальній освіті, яка більш адаптована до індивідуального розвитку здібностей і прояву обдарувань студентів, має більше можливостей для забезпечення їх самореалізації в самостійно обраному напрямі діяльності.

Нині симбіоз використання можливостей сучасних інформаційних технологій з традиційними методами навчання й виховання є надзвичайно актуальним. Викладачка Ніжинського фахового медичного коледжу Чернігівської обласної ради Глазкова Людмила познайомила з роботою онлайн-сервісу LearningАpps, що дозволяє створювати інтерактивні вправи. Він є конструктором для розробки і зберігання інтерактивних завдань з різних предметних дисциплін, за допомогою яких студенти можуть перевірити і закріпити свої знання в ігровій формі. Людмила Григорівна на практиці продемонструвала роботу даного сервісу, створюючи різноманітні вправи на платформі в режимі онлайн.

Усі виступи супроводжувалися жвавим обговорюванням серед присутніх.

Голова методичного об’єднання Марінець Ірина підвела підсумки роботи ОМО викладачів фізики та астрономії за 2022-2023 н.р. Провівши анкетування членів ОМО, заслухала пропозиції щодо плану роботи на 2023-2024 н.р.

Фото дивіться у фотоальбомі 2023 / Засідання ОМО викладачів фізики та астрономії (відкривається у новому вікні).

Марінець Ірина