Міжнародний день безпечного Інтернету – Safer іnternet day (SID)

8 лютого 2022 року відзначається Міжнародний день безпечного Інтернету – Safer іnternet day (SID).

Питання інформаційної безпеки в Інтернеті є актуальними для усіх країн світу. Саме тому відзначення цього дня в 2004 році запровадили в Європі, щоб привернути увагу до необхідності дотримання правил безпечного інтернету та уникання можливих ризиків та загроз.

Метою Дня безпеки в Інтернеті є поширення знань про безпечне, відповідальне і позитивне використання цифрових технологій для дітей та молоді.

Цифрові технології дають нам безліч можливостей – отримати швидко потрібну інформацію, спілкуватися з друзями в мережах, переглянути відео, послухати музику, почитати книги, пограти,– звичайні справи будь-якого студента. Водночас ми стаємо вразливими до загроз та ризиків, що приховані в Інтернет-мережах.

Ми не можемо захистись від цих загроз повністю, але можемо використовувати правильні способи захисту, щоб зберегти свою приватність та уникнути витоку персональних даних в Інтернет.

Одним з таких способів захисту є правила, які дозволяють вберегтися від SMS-фішингу:

показати/приховати правила

1. Будьте обережні з повідомленнями від мобільного оператора
Оператори мобільного зв’язку часто відправляють SMS-повідомлення, наприклад, для інформування про тарифи у роумінгу під час перебування за кордоном. Однак, пам’ятайте, що справжні компанії ніколи не проситимуть вас підтвердити або надати особисті дані. Для уточнення інформації зв’яжіться з вашим мобільним оператором через офіційний веб-сайт або за допомогою номера телефону, вказаному на офіційному веб-ресурсі, а не отриманому в SMS.
2. Не телефонуйте за підозрілими номерами
Багато атак SMS-фішингу для переконливості використовують номери спеціального формату (наприклад, 0 800), дзвінки на які безкоштовні. Якщо ви зателефонуєте за таким номером, як правило, зловмисники попросять вас «підтвердити» особисті дані, які в подальшому можуть бути використані для викрадення ваших коштів чи в інших цілях.
3. Не піддавайтеся на маніпуляції шахраїв
У разі отримання SMS-повідомлення з інструкцією про блокування спаму, наприклад, за допомогою відправлення слова «СТОП» не виконуйте ніяких дій. Таким чином зловмисники налагоджують зв’язок з потенційною жертвою для подальшого розгортання своїх атак.
4. Остерігайтеся «спеціальних пропозицій»
Пам’ятайте, надсилання подібних SMS-повідомлень — справа шахраїв, які намагаються обманом заманити вас у свою пастку для викрадення даних чи коштів. Тому перед натисканням на будь-які посилання подумайте про можливі ризики.
5. Перевіряйте отримані SMS-повідомлення від банку
Банки ніколи не будуть надсилати повідомлення, щоб підтвердити достовірність паролів чи інших особистих даних, а також просити надати цю інформацію нібито для оновлення їх програми. Зверніться до банку за номером, який вказано на офіційному веб-сайті, та перевірте достовірність отриманої інформації.
6. Захистіть свій смартфон за допомогою перевірених програм з безпеки
Використання антивірусної програми додає кілька додаткових рівнів захисту, блокуючи відомі фішингові атаки та скануючи всі додатки на вашому телефоні на наявність шкідливої активності у режимі реального часу.
7. Не довіряйте SMS-повідомленням про інфікування вашого телефону
Є одним з найбільш поширених видів шахрайства на пристроях Android. Метою його є залякати користувача та змусити його встановити фальшиву антивірусну програму. Авторитетні компанії ніколи не просувають свої продукти таким чином.
8. Налаштуйте телефон на блокування додатків з невідомих джерел
Деякі атаки SMS-фішингу спрямовані на встановлення шкідливих програм, особливо на пристроях Android. Щоб запобігти завантаженню небезпечних додатків, вимкніть функцію «встановлення з невідомих джерел», яка знаходиться в меню налаштувань Android.

[згорнути]

Ви можете перевірити свої знання в сфері цифрової грамотності та цифрової безпеки, пройшовши ігровий тест-змагання “День Безпечного Інтернету 2022”. Спробуйте встановити рекорд, виконавши всі завдання швидко і правильно!

Лілія Шумська