Міжнародний день визволення в’язнів фашистських концтаборів

11 квітня відзначається Міжнародний день визволення в’язнів фашистських концтаборів.

Цього дня весь світ віддає данину скорботної пам’яті жертвам нацизму, які загинули у фашистських концтаборах. Цю дату згідно з рішенням Генеральної Асамблеї ООН було встановлено в пам’ять про інтернаціональне повстання в’язнів найбільшого концентраційного табору – Бухенвальда. Саме 11 квітня 1945 року останній в’язень вийшов із його воріт із сумновідомим написом “Jedem das Seine” – “Кожному своє”. Після цього хвиля звільнень досягла інших концтаборів – Дахау, Освенціма, Майданека тощо. І відтоді ця пам’ятна дата болить незагойною раною в серцях народів світу.

Під час Другої світової війни в таборах перебувало 18 мільйонів людей, із них більше 11 мільйонів були знищені. На території Німеччини діяло близько 14 тисяч таборів, на території країн колишнього Радянського Союзу налічувалося близько 817 нацистських таборів примусового утримування цивільного населення та військовополонених, три з яких були розташовані в Києві. Це концтабори “Сирецький”, “Бабин Яр” і “Дарницький”.

З метою збереження історичної пам’яті про трагічні події Другої світової війни, що забрала життя мільйонів людей, загиблих у нацистських концтаборах, гетто й місцях примусового утримування, працівники бібліотеки ВСП «Фахового коледжу транспорту та комп’ютерних технологій» Національного університету «Чернігівська політехніка» провели виховну бесіду зі студентами третього курсу спеціальності Комп’ютерна інженерія з теми: «11 квітня – Міжнародний день визволення в’язнів фашистських концтаборів».

Фото дивіться у фотоальбомі 2023 / Міжнародний день визволення в’язнів фашистських концтаборів (відкривається у новому вікні).

Юлія Іллєнко