Онлайн конференція до Дня спротиву окупації Автономної Республіки Крим та м.Севастополь

У Фаховому коледжі транспорту та комп’ютерних технологій Національного університету ” Чернігівська політехніка ” відбулася онлайн конференція до Дня спротиву окупації Автономної Республіки Крим та м. Севастополь. Десять років тому, після того як протести в Києві поклали край корумпованому режиму Януковича, Москва помстилася Україні за її рішення торувати шлях до Європейського Союзу і трансатлантичного співробітництва. 20 лютого 2014 року російські «маленькі зелені чоловічки» – Сили спеціальних операцій зі знятими розпізнавальними знаками – із російською зброєю в руках та засобами зв’язку військового класу , окупували український Кримський півострів. За тиждень вони захопили парламент Криму. У березні 2014 року, щоб надати видимість виправданості своїй окупації – всупереч міжнародному праву та зневажаючи зобов’язання Росії як держави-учасниці ОБСЄ – Москва влаштувала в Криму фіктивний референдум.

За роки, що минули, Росія влаштувала там репресивний режим у стосунку кримських татар, етнічних українців та всіх, хто виступає проти окупації. Кримськотатарський народ стикався з найгіршими російськими репресіями. Вони потерпають від нескінчених обшуків мечетей, домівок та робочих місць. Керівників їхніх громад виганяють з півострова, засоби масової інформації закривають, а їхні мирні органи самоврядування криміналізують як «екстремістські організації». Не було справедливості ні для приблизно десятка кримських татар, які зникли в перші дні окупації, ні десятка інших, які зазнали тортур або інших видів знущань з боку спецслужб Росії. Сотні кримських дітей ростуть без своїх батьків, яких брехливо називають «екстремістами» і «терористами» та несправедливо утримують у російських тюрмах за мирне протистояння окупації.

Активну участь у підготовці та проведенні конференції взяли студенти 1-2 курсів. Студенти групи КН-2301 Белецький Гліб та Хоменко Євгенія підготували презентацію, відеофільми, читали вірші. Завершили захід вікториною, в якій переміг студент групи ЕТ-2203 Величко Дмитро.

Фото дивіться у фотоальбомі 2024 / Онлайн конференція до Дня спротиву окупації Автономної Республіки Крим та м.Севастополь (відкривається у новому вікні).

Ганна Кухаренко