Подорож до світу сюрреалізму разом із Сальвадоре Далі

«Подорож до світу сюрреалізму разом із Сальвадоре Далі», таку тему обговорювали студенти групи АТ-2204, разом із своїм керівником Олександрою Раємською, передивляючись мультиплікаційний фільм «Destino», під час виховної години. Створення цього мультфільму розпочалось у 1946 році при співпраці Сальвадора Далі та Уолта Діснея, а закінчилось через багато років аж у 2002. Рой Едвард Дісней (племінник Уолта) доручив Disney Studios France завершити фільм. Режисером став аніматор Домінік Монфері.

Сюрреалізм – напрям у мистецтві XX століття, якому властиві звернення до підсвідомих образів, звільнення від панування раціонального мислення, використання оптичних ілюзій та парадоксальне поєднання форм – так про це говориться у Вікіпедії. Одним з провідних художників цього напряму став іспанський митець Сальвадор Далі.

Сюжет мультфільму досить складний та абстрактний, в ньому змішуються фантастика, магія та різноманітні символи. Головні герої символізують день та ніч, і їх зустріч – це метафора поєднання протилежностей. Жінка, яка символізує день, зображена в яскравих кольорах, що може асоціюватися зі світлом та оптимізмом. А чоловік, який символізує ніч, зображений у темних кольорах, що може асоціюватися з таємницею та містикою.

Музику до мультфільму «Destino» написав мексиканський композитор Армандо Домінгес, який був дуже близький до Сальвадора Далі.

Протягом всього мультфільму звучить пісня «Destino», яку виконує іспанська співачка Бюена Віста Соко.

Останні рядки пісні описують зустріч головних героїв мультфільму і у перекладі звучать так:
«Доля, моя доля чекала тебе
І коли я знайшов тебе, моє життя відкрилося.
В моїй душі проросла твоя божественна любов
Як квітка світла, що народжується в рані»

Пісня підкреслює тему зустрічі протилежностей та поєднання двох частин цілого, що стає можливим тільки завдяки коханню.

Фото дивіться у фотоальбомі 2023 / Подорож до світу сюрреалізму разом із Сальвадоре Далі (відкривається у новому вікні).

Олександра Раємська