Хустка – є наш оберіг, яка зігріває нас усіх

7 грудня відзначається Всесвітній день української хустки. Студенти групи ЕТ-2103 дослідили як з’явилося свято, цікаві факти про українську хустку та традиції, як сьогодні вшановують наш національний оберіг.

Якщо вишиванка – це український генетичний код, то хустина – оберіг та символ життя, пам’ять роду, його святиня. Українська хустка – це важлива сімейна реліквія, яку передавали з покоління в покоління. Це давній символ жіночої душі, кохання та вірності. Вона здавна вважалася оберегом та символом патріотизму, свободи та любові. Всесвітній день української хустки – це важливий внесок у збереження та популяризацію нашого національного надбання.

У 2020 році, під час відзначення Дня Української Хустки, було встановлено національний рекорд — найбільша кількість жінок в українських хустках, фото яких викладено в соціальних мережах. До встановлення рекорду долучились етнічні українки, які мешкають за кордоном та жінки з 20 країн світу.

Після повномасштабного вторгнення росії в Україну українці зробили хустку як річ, яка дає можливість висловитись, розпізнати свого за кордоном, розповісти світу про Україну і про війну.

Українські дизайнери запропонували безліч стильних і цікавих варіантів: у кольорах українського прапора, традиційної народної вишивки та орнаменту і навіть принти, що відтворюють мозаїку, створену в стилі української документалістики.

Джерела інформації: https://mamabook.com.ua, https://www.tviysvit.com.ua

Фото дивіться у фотоальбомі 2023 / Хустка – є наш оберіг, яка зігріває нас усіх (відкривається у новому вікні).

Світлана Капля