Щедрик. Незламна історія світового шедевру

Є речі, що ідентифікують українців в усьому світі: обереги та символи патріотизму, свободи та любові. Одна із них – «Щедрик», мелодію яку знає увесь світ. Мелодія добра, надії, казки, дива. У 2022 році виповнилося 100 років від дня американської прем’єри «Щедрика» та 145 років із дня народження геніального композитора Миколи Леонтовича.
«Щедрик» звучав та продовжує звучати і в українських домівках, і на кращих концертних майданчиках світу. У трьох нотах «Щедрика» вмонтований універсальний код української національної культури.

Микола Дмитрович Леонтович (1877-1921) створив легендарну пісню, яка підкорила світ. Але мало хто знає, що перш ніж стати символом Різдва, мелодія була символом української дипломатії в Європі й навіть інструментом української боротьби за незалежність від росії.

Історію однієї з найвідоміших у світі пісень досліджували студенти групи ЕТ-2103 Фахового коледжу транспорту та комп’ютерних технологій НУ «Чернігівська політехніка». Студенти ознайомились з життєвим і творчим шляхом українського композитора М.Леонтовича та з історією створення й розвитком «Щедрика»; усвідомили внесок української культури в світову музичну спадщину; як «Щедрик» потрапив за кордон і став символом музичної дипломатії України. Дослідили етапи трансформації  нашого «Щедрика».

Під час підготовки використано матеріали книги (http://www.leontovych.org.ua/wp-content/uploads/2022/07/CDSP_site.pdf) «Культурна дипломатія Симона Петлюри: «Щедрик» проти «русского мира». Місія капели Олександра Кошиця (1919–1924)», авторка Тіна Пересунько, сайту https://ukrainer.net та відео вільного доступу з YouTube.
Виховний захід зорганізувала керівник групи ЕТ-2103 Світлана Капля.

Фото дивіться у фотоальбомі 2023 / Щедрик. Незламна історія світового шедевру (відкривається у новому вікні).

Світлана Капля