Історична конференція до Дня скорботи і пам’яті жертв депортації кримських татар

18 травня 1944 року тоталітарний сталінський режим розпочав депортацію кримських татар. Результатом цього злочину стали численні жертви серед мирного населення.

З 18 травня 1944 року близько 200 тис. кримських татар депортували з рідного півострова, а за кілька днів увесь народ був позбавлений батьківщини. Протягом 12 років кримські татари мали статус «спецпереселенців». За офіційними даними, майже половина кримських татар загинула від голоду та хвороб у дорозі чи на засланні.

Починаючи з 1994 року, в Україні 18 травня є Днем скорботи і пам’яті жертв депортації кримських татар, а з 2015 року українська держава визнає депортацію 1944 року геноцидом кримськотатарського народу.

На знак пам’яті про невинно загиблих представників кримськотатарського народу у Фаховому коледжі транспорту та комп’ютерних технологій НУ “Чернігівська політехніка” для здобувачів освіти 1-го курсу було проведено історичну конференцію. Активну участь у підготовці та проведенні конференції взяли студенти 1 курсу групи КН-2301 Белецький Гліб, Варуша Анастасія та Хоменко Євгенія.

Ми пам’ятаємо!

На жаль, історія повторюється і зараз на окупованих територіях рашисти вдаються до терору, депортації та іншого «досвіду» своїх нацистських та комуністичних вчителів. Але все одно вони не зможуть нас перемогти. Завдяки нашим воїнам Україна буде вільною, а український прапор знову замайоріє у Криму, Донецьку та Луганську!

Фото дивіться у фотоальбомі 2024 / Історична конференція до Дня скорботи і пам’яті жертв депортації кримських татар (відкривається у новому вікні).

Ганна Кухаренко