До Дня інтернету

 

Сучасне життя, переповнене подіями та інформацією, вже давно стала немислимим без інтернету. Саме з цієї досить вагомої причини цілком закономірно, що глобальна Мережа обзавелася своїм власним святом. І навіть не одним. Однак, головним є Міжнародний день інтернету, який відзначають щорічно 4 квітня. Також дата 4.04 дуже схожа на помилку HTTP 404.

Також сьогодні відзначають своє професійне свято невтомні веб-майстри та інтернет-розробники.

У нашому коледжі діє доступний для студентів бездротовий зв”язок Wi-Fi на території першого поверху та в читальному залі, послугами мережі забезпечені лабораторії та кафедри циклових комісій.

Чому Всесвітній день створення інтернету відзначається саме 4 квітня? Та тому, що саме в четвертий день другого весняного місяця представився святий Ісидор Севільський. Він увійшов в історію завдяки тому, що написав енциклопедію Etymologiae, що включає двадцять томів. Але покровитель у всесвітній Мережі з”явився зовсім не відразу. Його обирали болісно і довго. Так, в числі кандидатів були і святий Ісидор, і святий Педро Регальдо, і навітьжінка – свята Текла. Але вирішальне слово залишилося за тодішнім Папою Іоанном Павлом II, який озвучив, що інтернет є енциклопедією знань всього людства. Так і вирішив це питання.

Але Православна церква одним-єдиним покровителем не обмежилася, тому в інтернету їх чотири. Причому, всі четверо – жіночої статі. Це Софія і три її доньки – Любов, Надія і Віра.

У більшості держав це свято прив”язане до дати реєстрації національних доменів.

Так, в Україні День інтернету – 14 грудня, який відмічається з 2001 року.

Порозмірковуємо на тему користі інтернету.

Із розвитком сучасних технологій людство почало потроху до них пристосовуватися. Завважимо цікаву тенденцію, що останнім часом, крім молоді, дуже багато людей старшого віку почали приєднуватися до всесвітньої павутини.

Інтернет надає багато можливостей отримання інформації зі всього світу та можливостей спілкування з будь-якою людиною, що має доступ до інтернету.

Люди починають розуміти, що інтернет – це набагато краще забавка, ніж телебачення. У першому особа сама шукає собі інформацію, накопичує та фільтрує її, а коли дивишся телебачення, то змушена дивитися той продукт, який їй пропонують.

І от що краще? Думаємо, відповідь очевидна.

Соціальні мережі. Ця тема також досить таки цікава. Для багатьох людей, на жаль, інтернет обмежується тим, що вони сидять в соціальних мережах та грубо кажучи, «вбивають» свій вільний час.

А, до слова, зараз наступила весна, незабаром літо, для чого це все? Невже не краще піти погуляти з друзями на природу, поспілкуватися наживо?

Тому найкраще використовувати соціальні мережі лише для того, щоб оновити групи блогу, прочитати цікаві новини з інших спільнот, а також поспілкуватися з людьми, які від нас дуже і дуже далеко.

Чи може зараз людство відмовитися від Інтернету? Колись же люди якось жили і без нього. На нашу думку, не може. Зараз настільки все життя пов’язане із розвитком інтернету, що просто так вийти з нього дуже важко.

Так, з соціальних мереж видалитися можна, а от вийти з інтернету … важко.

На жаль, надмірне занурення у Світову павутину має ряд серйозних недоліків.

Вперше на цю проблему звернули увагу члени Британського інституту соціальних винаходів. Так, 27 січня 2002 року дана організація виступила ініціатором проведення безпрецедентного заходу – Всесвітнього дня без інтернету. Метою незвичайного свята став цілий день, проведений без комп”ютера. Користувачам пропонується поспілкуватися не з віртуальними друзями, а зустрітися з близькими, рідними людьми, а також зайнятися своїм здоров”ям, прогулятися в парку, сходити в театр, подивитися кіно або відвідати музей. Саме так англійці акцентують увагу на проблемі інтернет-залежності та соціальної ізоляції, спричиненої надмірним перебуванням в павутинні.

Отже, використовуйте інтернет та свій час в інтернеті з користю.

Л. М. Шумська

 

Фото дивіться тут: До Дня інтернету (відкривається у новому вікні).