Свято української вишиванки!

 

У переддень Дня вишиванки актова зала Коледжу транспорту та комп’ютерних технологій ЧНТУ замайоріла різнобарв’ям вишиванок. Особливу увагу викладачі української мови Ющенко В.В. та Попружна О.В., що готували свято, звернули на розуміння символіки української вишивки.

«А над світом українська вишивка цвіте», – такими словами розпочали свято вишиванки студенти-ведучі Лобань Артем та Красноштан Соломія.

Про історію української вишивки розповіли студенти-дослідники І курсу Пелюховська Альона та Пригаровська Анастасія, а студенти-пошуковці ІІ курсу Спутай Ірина та Грищенко Альона ознайомили присутніх із орнаментальними мотивами українських вишивок, які несуть на собі відбиток стародавніх символічних уявлень народу.

Виразно та натхненно прочитали вірші Гемеджієва Анастасія, Веремей Захарій, Хоменко Вікторія, розбудивши почуття гідності та повагу до пращурів за переданий у спадок скарб – вишиванку.

А справжньою окрасою свята стали пісні про Україну та мамину сорочку, подаровані викладачам і студентам Красноштан Соломією та Гемеджієвою Анастасією.

Упродовж дійства демонструвалися слайди, вдало підібрані студентами комп’ютерної спеціальності Бойком Богданом та Павловським Нікітою.

Зараз – особливий час. Ми звертаємося до джерел народної творчості, до народних традицій. І як радісно усвідомлювати, що вони сьогодні оновлюються, оживають, і, мабуть, чим більше ми будемо їх знати, тим життя наше буде радіснішим, духовно багатшим.

Хотілося б, щоб кожен українець у своєму гардеробі мав вишиванку — унікальне явище духовно-матеріальної культури нашого народу.

Наше завдання – не розгубити мистецтво вишивання, не забути власної національної культури та передати наступним поколінням.

В.В. Ющенко

Фото дивіться тут: Свято української вишиванки (відкривається у новому вікні).