День української писемності та мови в КТКТ ЧНТУ

День української писемності та мови в КТКТ ЧНТУ

Традиційно в листопаді у нашому коледжі урочисто відзначається День української писемності та мови, який всі українці світу святкують 9 листопада з метою вшанування пам’яті Преподобного Нестора – Літописця, пропаганди й утвердження української мови, піднесення її престижу як державної.

Цього року програма заходів була досить насиченою.

Третього листопада 2015 року відбувся І етап VІ Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді ім. Тараса Шевченка. Творча молодь висловила свої міркування щодо вислову українського правозахисника-шістдесятника Івана Світличного: «Вітчизна — це не хтось і десь, я — теж Вітчизна».

 

Вітаємо переможців:

– І місце – Завгородня Поліна, студентка групи ПС-1501 (викладач Ющенко В.В.);

– ІІ місце – Пелюховська Альона, студентка групи ЕП-1402 (викладач Попружна О.В.);

– ІІІ місце – Грищенко Альона, студентка групи УТ-1307 (викладач Ющенко В.В.);

– ІІІ місце – Шульга Дана, студентка групи ЕП-1502 (викладач Попружна О.В.).

 

Викладачі української мови та літератури Ющенко В.В. та Попружна О.В. при підготовці до свята проявили творчу ініціативу: організували конкурс пошукових досліджень «Мова і писемність у цікавих фактах».

І місце – Савенко Ганна, студентка групи ЕП-1502,

ІІ місце – Щукін Ілля, студент групи ПС-1401,

ІІІ місце – Зубок Павло, студент групи АД-1504.

 

Жодний захід української писемності та мови у коледжі не проходить без оформлення тематичних літературних стендів та українських рушників. Цьогоріч студенти із задоволенням взяли участь у флеш-мобі під гаслами: «Я ♥ українське», «Говори українською», склавши напис із рушників «9 листопада».

«Мова творить особистість, народ і державу!», – такою була тема виховної години, яку провела Попружна О.В. Студенти групи КС-1406 поринули у багатющий світ краси і принад рідної української мови, вшанували пам”ять видатних діячів нашого народу.

Підсумком проведених заходів став репортаж студента ІV курсу Лобаня Артема «Як ти знаєш українську мову?», зініційований викладачем Ющенко В.В. Радує, що студенти коледжу показали непоганий результат знання української мови.

Висловлюємо подяку всім студентам, які взяли участь у заходах, приурочених Дню української писемності. Бажаємо вам не нехтувати рідним словом, а берегти та цінувати його, плекати, «пильно й ненастанно» полоти бур’ян, бо наша мова – це наше обличчя. Нехай пам”ять про день Кирила і Мефодія робить нас патріотами рідної мови і рідної держави!

 

Фото дивіться у фотоальбомі “День української писемності” (відкривається у новому вікні).

Циклова комісія мови та літератури