Екскурсія «Чернігів стародавній»

15 червня 2016 року студенти групи АД-1504 з керівником групи Ковальової Т.І. відвідали Анто́нієві пече́ри – печерний комплекс ХІ-XIX ст. у Болдиних горах, які є видатною духовною та історичною пам’яткою Чернігова.

Печерний християнський монастир заснований у 1069 р. чернігівським князем Святославом Ярославичем (1027-1076) і відомим церковним діячем давньоруської доби Антонієм Печерським (983-1073), який народився на Чернігівщині у місті Любечі. Монастир спочатку мав назву Богородичний (монастир Божої Матері). Літописець стверджує, що Антоній прибув до Чернігова, рятуючись від гніву князя київського Ізяслава. Він полюбив Болдині гори, викопав печеру і з того часу на Болдиних горах існує монастир.

Студенти разом з екскурсоводом «поблукали» справжнім старовинним підземеллям з багатою історією, що зібралася тут не за одне століття, побачили підземну пам’ятку архітектури загальною довжиною 350 метрів (складається із галерей, об’єднаних між собою) та глибиною від 2 до 12 метрів відносно поверхні гори. Зупинилися біля пам”ятного обеліска та Вічного вогню, що служать пам”яттю про загиблих на фронтах українців. Неподалік від обеліска знаходяться стели, на яких зображені важливі історичні перемоги різних епох. Студенти побачили багато цікавих подій з історії України. Чернігівщина є справжньою колискою української історії.

 

Фото дивіться у фотоальбомі “Антонієві печери” (відкривається у новому вікні).

Т.І.Ковальова