Cвято Великодня. Чернігівська писанка

18 квітня 2017 року у Коледжі транспорту та комп’ютерних технологій ЧНТУ для студентів груп КС-1507 та ЕУ-1503 була проведена тематична виховна го-дина «Чернігівська писанка» – ознайомлення з великодніми традиціями і особ-ливостями орнаментальної семантики чернігівської писанки. Розібратися у від-мінних особливостях писанок Чернігівщини від писанок інших регіонів України допомогла науковий співробітник Чернігівського обласного історичного музею імені В.В. Тарновського Глухенька О.В., запрошена керівником групи Шох В.В.

Фарбовані яйця – неминуча ознака Великоднього розговіння. Особливо вони ко-ристуються повагою в Україні. У деяких зі слов’янських народностей, наприклад у гуцулів, існує справжній культ великодньої писанки, оточений старовинними легендами і безліччю особливих звичаїв. Великодні писанки не просто фар-буються: вони пишуться, тобто розмальовуються за допомогою особливих тех-нічних прийомів. Від цього і сама назва їх – писанки. Розписування яєць до Великодня – традиція не нова. Радісно, що пройшовши через віки, вона зуміла зберегти свою самобутність. Цікаво й те, що методики розписування писанок, їх символіка і кольорова гама різняться не тільки від країни до країни, а й від міста до міста. А отже, в кожній місцевості вони особливі!

Після зустрічі кожен студент поніс у свою домівку щиру радість і часточку сонячного тепла. Бо ж писанка не просто символ – у ній втілюється увесь духов-ний світ. Як писав Михайло Стельмах: «Скільки стрілось в писанці! Казка, пісня, бувальщина, материнська колискова, дужість повноліття, мудрість старості і при-смак вічності у присмерку вечірнього неба…»

 

Фото дивіться у фотоальбомі “Чернігівська писанка” (відкривається у новому вікні).

В.В. Шох