Інтерактивний захід «Жива бібліотека»

25 квітня 2017 року у читальній залі бібліотеки коледжу відбувся інтерактивний захід «Жива бібліотека», організаторами якого стали представники ГО «МАРТ» та працівники бібліотеки навчального закладу, а найактивнішими учасниками – студенти коледжу.

Є така досить поширена думка, що зараз молодь рідко читає, і її з книгою побачиш нечасто. Проте, можна посперечатись з цим твердженням, адже з плином часу, розвитком технологій та економічною кризою в наших кишенях змінюємося ми, змінюється світ і речі навколо нас. Ось і книги з паперового формату вже давно перейшли в електронний, з’явилась купа онлайн-бібліотек і гаджетів для їх зберігання, пошуку, завантаження та відображення. Купити книгу дорого, тож багато хто читає книжки з телефону, планшета, комп’ютера тощо.

Тому зрозумілим стає те, що книги мають бути доступними, як кажуть прямо тут і зараз. А ще краще, якщо вони будуть ще й «живими».

Все це, звичайно, жарти. Проте формат «Живої бібліотеки» і справді чудова ідея і дуже полулярний в світі. Він полягає в тому, що в ролі книги виступають живі люди зі своєю справжньою, невигаданою історією, яка часто ламає наші стереотипи і змушує поглянути на цю «книгу» або ситуацію, в якій вона опинилася, більш об’єктивно, з іншої сторони.

Спробувати на собі відчуття від прочитання «живої книги» мали можливість студенти груп ЕП-1502, АД-1504, ЕУ-1503, ПС-1501, КС-1507, УТ-1508, ПС-1401 нашого навчального закладу.

Для групи бажаючих почитати були підібрані, на нашу думку, дуже цікаві «книги». До студентів завітали: людина, яка тривалий час була бездомною, сталкер, який проникає до зони відчуження, випускник коледжу, який став успішним сомельє, ліквідатор аварії на ЧАЕС та американець, волонтер Корпусу Миру.

Дотримуючись певних правил, найголовніше з яких було повернути «книгу» в тому ж самому вигляді, в якому отримали, міні-групи, в які об’єднались читачі, спілкувались із «книгами» і в тих рамках, які визначили для себе самі «книги» («я можу розказати про…», «я можу навчити…» та «я не говорю про…»), і просто про життєві речі, інтереси, пригоди, новини та багато іншого, що вмістив в собі кожен сеанс читання, який тривав п”ятнадцять хвилин.

Без жодного пафосу та об’єктивно можна сказати, що студентам було дійсно цікаво. Це було видно по тому, як вони слухали кожного з гостей, як активно ставили питання або ж дискутували.

 

Фото дивіться у фотоальбомі “Жива бібліотека” (відкривається у новому вікні).

Подгорнова Т.М.