Презентація міжнародного кінопроекту «МОЄ ДИТИНСТВО»

20 березня студенти груп КІ-1606 та КІ-1607 разом із керівником групи Крисько Т.О. відвідали Чернігівський Обласний молодіжний центр, де відбулася презентація міжнародного кінопроекту «МОЄ ДИТИНСТВО» за участю автора проекту Ірини Правило.

«Моє дитинство» – міжнародний кінопроект, що об’єднав три короткометражні ігрові фільми – “Кров”, “Мужицький ангел” та “Мій університет”, зняті в Україні, Грузії та Італії. Сценарії до фільмів створені за мотивами оповідань Степана Васильченка, Нодара Думбадзе та Ніно Палумбо.

Автор проекту – український режисер Ірина Правило. Головні герої – хлопці віком 6, 11 та 15 років, що залишились без батька або без батьків у повоєнний час. Різні країни, різні культури, різні обставини, але одне дитинство. Центральна тема трилогії – становлення особистості піднімає важливі питання: повернення до найвищих людських та сімейних цінностей; гармонійного існування духовного та фізичного життя; звернення до традицій та звичаїв.

Перша частина трилогії – фільм «Кров», знятий на чорно-білу плівку, став першим кінопроектом Україна-Грузія, ініційований українською стороною, за часи незалежності та першим міжнародним проектом КНУТКіТ ім. І.К.Карпенка-Карого.

Друга частина – картина «Мужицький ангел», це унікальний приклад поєднання ігрового кіно та анімації. При створенні останньої було використано принцип перекладки, ретельно розробленої на західноукраїнському етнографічному матеріалі.

Зйомки третьої частини кінотрилогії – фільму «Мій університет», відбулись у жовтні 2014 року в Тоскані, Італія. Фільм знято на кольорову кіноплівку KODAK, придбану за власний рахунок режисера. На разі – це один з небагатьох українських фільмів, знятих на плівку останнім часом.

Чудово підібрані сюжети проекту та типажі. Неймовірна пейзажна лірика та блискуча гармонійність образів.

Проект отримав ряд нагород, серед яких: Золота медаль Національної академії мистецтв України, Орден честі Президента Грузії, Спеціальний диплом 41-го МКФ «Молодість», Золота Медаль Президента Республіки Італія Джорджіо Наполітано “За внесок у розвиток кіномистецтва”, гран-прі Одеського міжнародного дитячого фестивалю “NEXT”.

Після перегляду фільму виступила авторка проекту Ірина Правило. Вона дуже цікаво розповіла, як проходили зйомки фільму в різних країнах, як відбиралися актори на головні ролі, відповіла на питання глядачів.

 

Т.О.Крисько