Відкрий «УКРАЇНСЬКИЙ ПАРНАС»!

31 березня мандрівники акції «Відкрий Україну» КТКТ ЧНТУ гортали сторінки історії в Музеї видатних діячів української культури.

Продовжуємо знайомитися з перлинами України. Ця подорож відкрила нам таємниці «Українського Парнасу». Не шукайте його на мапі, він причаївся в тихому куточку Києва. Музей був створений на підставі того історичного факту, що наприкінці XIX – початку ХХ ст. спеціально оселилися у близькому сусідстві родини видатних українських митців Лесі Українки, Миколи Лисенка, Михайла Старицького і Панаса Саксаганського. Сучасники називали цей куточок Києва (квартал між вулицями Саксаганського та Жилянською) «Українським Парнасом». Тому їх меморіальні квартири об”єднані в один музей. Але кожна експозиція доступна і сама по собі: когось більше цікавить музика, когось – театральне мистецтво, а когось – література. Всі персони, які населяли колись цей квартал – фігури легендарні, для України більш ніж знакові: геніальна українська поетеса і драматург Леся Українка, засновник національної професійної композиторської школи Микола Лисенко, письменник, театральний діяч Михайло Старицький, корифей українського театру, актор Панас Саксаганський.

„Хай не згасне у ваших серцях любов до України та її народу, яка зігрівала мене все моє життя…”. З такими словами у духовному заповіті звертався до нас, нащадків славетного покоління, Михайло Петрович Старицький.

Фото дивіться у фотоальбомі “УКРАЇНСЬКИЙ ПАРНАС” (відкривається у новому вікні).

Є.Г.Івашенцева, С.А.Медвідь