Міжнародний день слов’янської писемності і культури

В Україні День слов’янської писемності і культури встановлено відповідно до Указу Президента України від 17 вересня 2004 року № 1096/2004 і відзначається щорічно 24 травня. Українці разом із представниками інших слов’янських етносів у всіх слов’янських країнах урочисто прославляють святих Кирила і Мефодія — творців слов’янської писемності.

Напередодні Міжнародного дня слов’янської писемності і культури цикловою комісією мови та літератури проведено низку заходів, приурочених цій даті.

У рамках свята оформлено тематичні стенди «Рушники Чернігівщини» та «Коледж поетичний», організовано виставку літератури «24 травня – Міжнародний день слов’янської писемності і культури», підведено підсумки роботи над проектом «За чистоту мови рідного міста» за 2017-2018 навчальний рік. Викладачі циклової комісії Ющенко В.В., Попружна О.В. презентували навчальний підручник для студентів ВНЗ І-ІІ рівнів акредитації «Українська мова. Синтаксис». Матеріали підручника передбачають систематизацію й поглиблення вивченого вже на вищому рівні узагальнення, а також підготовку до ЗНО. У рамках акції «Подаруй книгу бібліотеці» передано до бібліотеки коледжу 24 примірники.

Великою популярністю серед студентства користується мовознавча гра-квест. На великій перерві п’ять команд-учасників вирушили власним маршрутом за спеціально розданими картами. Шлях до вирішення завдань та отримання балів був захоплюючим і пізнавальним. Гравці доклали максимум зусиль, продемонструвавши свої навички і розумову активність.

За результатами мовознавчої гри-квесту у командному заліку учасники конкурсу посіли такі місця:

І місце – студенти групи КН-1701,

ІІ місце – студенти групи ЕП-1702,

ІІІ місце – студенти групи КІ-1705.

Родзинкою святкувань стала творча зустріч із молодим поетом, автором шести книг віршів і прози Іваном Бараном, на яку зібралася ціла аудиторія зацікавлених студентів і викладачів. Попри зосередженість навчальної програми нашого закладу на технічних науках, що, здавалося б, мало визначати і сферу інтересів студентів, подія зацікавила присутню аудиторію. У невимушеній формі гість прочитав лекцію про розвиток слов’янської писемності й культури, яка непомітно перейшла в діалог. Студентка-старшокурсниця Бондар Тетяна навіть виявила бажання прочитати власні вірші. Та найприємніше, що навіть по закінченню зустрічі, лишилась потреба особистого спілкування автора зі студентами, а рефлексії щодо почутого та побаченого перенеслися уже в навчальні аудиторії наступних за розкладом занять.

Викладачі та студенти коледжу отримали від зустрічі приємні враження.

 

Фото дивіться у фотоальбомі “День слов’янської писемності” (відкривається у новому вікні).

Циклова комісія мови та літератури