Літературний вечір, присвячений І.С. Нечую-Левицькому

14 грудня 2018 року в Коледжі транспорту та комп’ютерних технологій ЧНТУ до 180-річчя від дня народження українського письменника І.С. Нечуя-Левицького викладач української мови та літератури Ющенко В.В. провела відкриту виховну годину на тему «І.С. Нечуй-Левицький: постать і творчість».

Постать І.С. Нечуя-Левицького — одна з найяскравіших в українському письменстві. Йому належить найпочесніше місце в історії розвитку української літератури ІІ половини XIX століття.

Про цікаву й неординарну особистість, затамувавши подих, присутні слухали розповідь студентів-ведучих Бондар Тетяни, Анісовця Богдана та Никипорця Тараса.

Митець-новатор створив неперевершені сценічні образи, які й досі живуть на професійних сценах театрів. Глядачі мали можливість на невеликій сцені коледжу побачити гру талановитих студентів-акторів.

Не залишили нікого байдужими трагічні долі Миколи Джері й Нимидори, у виконанні студентів групи КІ-1705 Малашти Богдана та Бондаренко Анастасії.

Сумну картину селянського побуту доповнили баба Палажка (студентка групи ЕП-1708 Лось Оксана) та баба Параска (студентка групи ТТ-1707 Філоненко Валерія). Навіть сам Нечуй-Левицький не ризикнув поставити їх поруч. Тож, вислухавши їх по черзі, присутні поринули в життя забобонного українського села.

Глядачі із захопленням спостерігали за долею уже відомих героїв, яких устигли полюбити під час вивчення «Кайдашевої сім’ї»: суворого Карпа (студент групи АТ-1704 Гусарчук Антон) і жвавого Лавріна (студент групи АТ-1704 Шкраб Юрій). Хлопці зуміли продемонструвати справжній дотепний гумор, обираючи собі майбутніх дружин. Усі впізнали й старого Омелька Кайдаша, людину з високими духовними цінностями, якого вдало зіграв студент групи АТ-1704 Лутченко Роман.

Родзинкою вистави були яскраві й колоритні Мотря та Мелашка. Сварливий і гордий норов удало втілили Дубровіна Марія та Жидок Олена, студентки групи ТТ-1608. Вони зуміли продемонструвати справжній сміх крізь сльози, акцентуючи увагу на доволі-таки сумних речах.

Події, змальовані на сцені, актуальні й у наш час, адже проблема родинних відносин батьків та дітей сягає корінням у далеке минуле.

Поціновувачі театрального мистецтва дякували акторам гучними оплесками.

 

Фото дивіться у фотоальбомі “До 180-річчя Нечуя-Левицького” (відкривається у новому вікні).

Ющенко В.В.