Історико-краєзнавча конференція «Мій Батурин»

4 квітня 2019 року в читальній залі коледжу відбулася історико-краєзнавча конференція до 380-ої річниці з дня народження гетьмана Івана Мазепи.

Іван Мазепа був першим українським гетьманом, який незмінно тримав гетьманську булаву протягом майже 22 років. Цей період характеризувався економічним розвитком Гетьманщини, піднесенням церковно-релігійного життя та культури. На початку XVIII століття в умовах Північної війни гетьман І. Мазепа в союзі з польським королем С. Лещинським та шведським королем Карлом XII здійснив спробу реалізувати свій військово-політичний проект, метою якого був вихід з-під протекторату Московської держави і утворення на цих землях Української держав.

2 листопада 1708 року за наказом Петра І московські війська захопили та винищили столицю Гетьманщини Батурин. За різними оцінками загинуло від 11 до 15 тисяч батуринців. В історію України ці події ввійшли під назвою «Батуринська трагедія».

Тільки за особистою ініціативою останнього гетьмана України К. Розумовського гетьманською резиденцією було оголошено Батурин. З 1794 року К. Розумовський постійно проживає тут і починає будівництво грандіозного палацово-паркового ансамблю. Сьогодні відроджений палац у Батурині є національно-культурним здобутком українського народу.

Активну участь у підготовці та проведенні конференції брали студенти другого курсу групи ЕП-1702 Лось Оксана, Січевська Анастасія, Баришевський Кирило та студентка групи ТТ-1707 Філоненко Валерія.

 

Фото дивіться у фотоальбомі “Мій Батурин” (відкривається у новому вікні).

Викладач Кухаренко Г. М.