Екскурсія історичними місцями Чернігова

Студенти групи КІ -1806 у рамках проекту «Стежками рідного краю» відкрили для себе ще один історичний куточок нашого міста – Болдині гори.

Назва цієї місцевості походить від давньоруського слова «болд», що означає дуб. У слов’ян-язичників дуб вважався святим деревом, тому існує думка, що в ті часи тут знаходився Святий дубовий яр та язичницьке капище. Ця місцевість має свою літописну згадку під 1069 роком. Пов’язано це було з заснуванням тут першим руським монахом Антонієм Богородичного монастиря «…Антоній возлюби Болдині гори і ту ся вселі…»

Студентам було цікаво дізнатись, що на території сучасного Чернігова збереглося багато курганів, але болдиногірська група з них найбільша. До того ж цей курганний некрополь є одним з двох, що збереглися в межах міста на території Давньої Русі.

Таким чином, з тих давніх часів Болдині гори стали традиційним місцем поховання видатних людей, імена яких пов’язані з нашим містом. Тут знаходиться могила відомого українського фольклориста та етнографа О.В. Марковича – чоловіка Марко Вовчок.

Невеликий яр відділяє могилу О.Марковича від місця поховання видатного українського письменника Михайла Коцюбинського. Місце поховання він обрав собі сам. М.Коцюбинський заповів поховати його на улюбленому місці відпочинку під дубом на горі, звідки відкривається чарівний краєвид на Десну. Згодом, біля нього була похована і його дружина В.Коцюбинська.

Поруч з похованнями слов’янських воїнів знаходиться могила Невідомого солдата. Воїна, що віддав своє життя під час Другої світової війни. Саме тут 1967 року був запалений Вічний вогонь.

Екскурсія продемонструвала студентам, що Болдині гори це не тільки некрополь, це ще й улюблене місце відпочинку гостей та мешканців Чернігова.

 

Фото дивіться у фотоальбомі “Екскурсія історичними місцями” (відкривається у новому вікні).

Попружна О.В.