Історико-краєзнавча конференція «Батурин – серце Гетьманщини»

10 жовтня 2019 року в читальній залі КТКТ відбулася історико-краєзнавча конференція «Батурин – серце Гетьманщини», для студентів I курсу.

З 1669 року Батурин майже пів століття був столицею Лівобережної України та офіційною резиденцією гетьманів. Тут розташовувалися вищі державні установи того часу, проживали представники козацької старшини, які, не шкодуючи сил і засобів, розбудовували місто. Але на початку XVIII століття московські війська під командуванням Олександра Меншикова захопили Батурин, повністю зруйнували оборонний замок і саме місто.

Після знищення міста московськими військами Батурин стояв занедбаним 40 років. Гетьманську столицю перенесли до Глухова, а на місці Батурина було заборонено навіть селитися.

Відродилося місто завдяки Олексію Розумовському. 1750-го гетьманом стає його брат Кирило Розумовський. Згодом за його ініціативи столицю відбудовують і переносять до Батурина.

Активну участь у підготовці та проведенні історико-краєзнавчої конференції брали студенти групи ЕП-1702 Лось Оксана, Січевська Анастасія, Баришевський Кирило.

 

Фото дивіться у фотоальбомі “Батурин – серце Гетьманщини” (відкривається у новому вікні).

Кухаренко Г.М.