Круглий стіл «Корюківська трагедія 1943 року: усна історія»

3 березня 2020 року в читальній залі КТКТ було проведено засідання круглого столу до 77- ї річниці з дня Корюківської трагедії.

Корюківська трагедія — масове вбивство 6700 мешканців села Корюківка (нині місто в Чернігівській області України), здійснене 1-2 березня 1943 року загонами СС та угорської військової жандармерії в ході Другої світової війни.

За даними судово-медичної експертизи, проведеної після війни, смерть заподіювалася шляхом розстрілу з автоматів та станкових кулеметів, ударів тупими предметами і спалювання заживо.

2 березня забиті трупами будинки (тільки в ресторані понад 500 тіл) почали підпалювати, але вбивства тривали. Карателі прочісували село, хапали людей і живцем кидали в палаючі хати.

Віра Сильченко, яка сховалася в копиці сіна, бачила, як нелюди кинули у вогонь її матір, сестру й невістку. Одночасно великі групи людей убивали з кулеметів на подвір”ї церкви, на колгоспному дворі, у свинарнику. До кінця дня 2 березня Корюківка майже повністю згоріла.

Активну участь у підготовці та проведенні виховного заходу «Корюківська трагедія 1943 року: усна історія» взяли студенти 2 курсу групи КІ-1805 Шарпата Леся, Мироненко Валерія та студентка групи ТТ-1807 Шепель Любов.

 

Фото дивіться у фотоальбомі “Корюківська трагедія” (відкривається у новому вікні).

Викладач: Кухаренко Г. М.