Онлайн конференція до Дня пам”яті жертв Голодомору 1932-1933 рр.

30 листопада 2020 року у Коледжі транспорту та комп’ютерних технологій НУ «Чернігівська політехніка» відбулась онлайн конференція до Дня пам’яті жертв Голодомору 1932 – 1933 рр.

Одним з найжахливіших періодів в історії українського народу стали роки масової колективізації та штучного голоду 1932 – 1933 років, викликаного тоталітарною системою та сталінським режимом. Це був злочин проти власного народу, його майбутнього. За своїми страхітливими наслідками його можна віднести до найтрагічніших подій, які взагалі знала історія людства. Голодомор забрав кожного п”ятого жителя України. Мільйони селян були кинуті у смертний вир голоду. Це була жорстока дійсність: люди з голоду збирали мерзлі буряки в полі, розривали мишачі гнізда, аби добути зерняток дрібку, вигрібали пророщений горох із засіяної ниви. Невблаганний час поглинає все, але не може він поглинути пам”яті народу.

Студенти коледжу досліджували, якою була ситуація в нашому краї. Чернігівський регіон ніколи не вирізнявся великими врожаями зернових культур. Тому в далекому 1932 році доведений сталінським режимом план хлібозаготівель область виконала лише на 64%. Такі показники дали привід тодішній владі почати і в нашому регіоні людоненависницьке свавілля, яке увійшло в історію під назвою Голодомор 1932 – 1933 рр.

На конференції свої дослідницькі проекти, під назвою “Спогади очевидців”, представили студенти першого курсу, групи КН -2001 Пархомець В., Сльозка В., Коваленко В., Любежаніна Т., Рахуба Д., Міщенко Е.; студенти другого курсу групи КН -1901 Волков В., Бакалов В.; студенти групи ТТ- 1908 Кулак М., Долинець О. та студентка групи ЕП- 1902 Курдюк Є.

 

Фото дивіться у фотоальбомі “День пам”яті жертв Голодомору” (відкривається у новому вікні).

Викладачка Ганна Кухаренко