Історична онлайн конференція до Дня соборності України

21 січня 2021 року у Фаховому коледжі транспорту та комп’ютерних технологій НУ «Чернігівська політехніка» проходила історична онлайн конференція до Дня соборності України. В українському національному календарі дата 22 січня посідає одне з провідних місць. Так, саме 22 січня 1918 року Універсалом Центральної Ради було проголошено незалежність Української Народної Республіки. Роком пізніше, 22 січня 1919 року, у Києві на Софійській площі проголошено Акт Злуки (об’єднання) українських земель в єдину Україну, стверджувалось об’єднання двох тодішніх держав – УНР та ЗУНР, що постали на уламках Російської і Австро-Угорської імперій, – в єдину соборну Українську державу. Згідно з угодою, жителі ЗУНР і УНР отримували гарантії демократичних прав і свобод, а ЗУНР ставала автономією в складі об”єднаної держави. В цей час, державним гербом став тризуб. Спочатку представники Галицької армії підписали мирний договір із Білим рухом, не запитавши думки керівництва УНР. А потім глава Директорії УНР Симон Петлюра почав переговори з Польщею, що Західна частина України назвала зрадою. В силу військово-політичних процесів у тогочасній Європі і захоплення влади більшовиками, а також через те, що керівництво УНР і ЗУНР відстоювали регіональні інтереси і не змогли провести єдину політіку та об’єднати незалежну українську державу.

В роки радянського тоталітарного режиму проголошення незалежності УНР і День Соборності не відзначалися. Із утвердженням влади російських більшовиків ці “контрреволюційні свята” стерли із суспільної свідомості. Однак, пам’ять про об’єднання УНР і ЗУНР в єдину Українську Державу зберігали мешканці Західної України й українська політична еміграція в країнах Європи й Америки.

22 січня 1939 року в Карпатській Україні в місті Хуст українці змогли святково відзначити цей історичний день, оскільки в той час ці території входили як автономія в склад Чехословаччини. Цього дня під синьо-жовтими прапорами відбулась тридцятитисячна маніфестація населення, яке з’їхалось до столиці Карпатської України з усіх куточків краю згадати події 20-річної давнини. Створення «живого ланцюга» в День Соборності – головна традиція свята. Незадовго до розпаду СРСР, 21 січня 1990 року патріотично налаштовані українці створили «живий ланцюг» між Києвом, Львовом, Івано-Франківськом, Тернополем, Рівним і Житомиром, яка стала символом єдності народу. За різними даними, в цьому «флешмобі» взяли участь до 3 мільйонів осіб.

У 2000-х поступово почали відроджувати цю ініціативу. У Києві з 2008 року символічний «живий ланцюг» стали створювати на мосту Патона, об”єднуючи правий і лівий берег Дніпра. Крім цієї ініціативи, по всій країні проводять різні урочистості, влаштовують виставки, просвітницькі акції та святкові концерти.

Активну участь у підготовці та проведенні конференції взяли студенти другого курсу, групи КН-1901 Макаренко Владислав, Волков Всеволод, Бакалов Владислав та студентка першого курсу групи КН-2001 Сльозка Вікторія.

 

Фото дивіться у фотоальбомі “2021 / Історична онлайн конференція до Дня соборності України” (відкривається у новому вікні).

Викладачка Ганна Кухаренко