Монументальна шевченкіана «Кобзар у бронзі та граніті»

 

Встань, поете, подивися на поля просторі,

колоситься там пшениця, наче синє море.

Україна твоя вільна, вже панів немає,

і народ наш український сам шлях обирає.

І в сім’ї народів славних, в сім’ї вольній, новій

тебе згадуєм, поете, незлим тихим словом!

 

Перші весняні дні для шанувальників літературної спадщини Великого Кобзаря – це можливість щоразу по-новому осмислити його поетичні та прозові твори, краще осягнути минуле, зрозуміти сучасне й себе в ньому.

Викладачка української мови та літератури Валентина ЮЩЕНКО провела виховну годину на тему «Кобзар у бронзі та граніті», презентовану студентами групи ТТ-1908. Відстежуючи події українського Майдану та поховання героїв АТО, студенти звернули увагу, що мітинги в усіх містах України відбувалися саме біля пам’ятників Кобзарю. І це не є випадковим – тому що у свій час Тарас Шевченко був борцем за волю, справедливість, вся його творчість проникнута ідеєю боротьби за національну незалежність.

Студентів – дослідників зацікавило, які ж пам’ятники поставлені Шевченку, в яких куточках світу, про що вони свідчать, символом чого вони є?

Там, де живуть українці, з”являються пам”ятники Кобзареві, національному генію, виразнику ідей і прагнень українського народу. Вони встановлені без винятку в усіх обласних центрах України, містах і селах держави, а також у численних столицях і містах за кордоном. Їх кількість – близько шести тисяч.

 

Фото дивіться у фотоальбомі Монументальна шевченкіана «Кобзар у бронзі та граніті» (відкривається у новому вікні).

Лариса БУЙНА