Онлайн конференція до Дня партизанської слави

22 вересня 2021 року у ВСП Фаховий коледж транспорту та комп’ютерних технологій НУ «Чернігівська політехніка» відбулась онлайн конференція до Дня партизанської слави.

Свято встановлено на підтримку ініціативи ветеранів війни та з метою всенародного вшанування подвигу партизанів і підпільників у період Другої світової війни 1941-1945 років та увічнення їх пам’яті Указом Президента України «Про День партизанської слави» від 30 жовтня 2001 року № 1020/2001.

Це – державне визнання внеску народних месників у велику Перемогу над нацизмом, відновлення історичної справедливості щодо масової участі українського народу у визвольній боротьбі проти гітлерівської навали. Це – свято людей сильних духом і з чистою совістю, які не шкодували життя для перемоги над ненависним ворогом.

Перші загони партизанів з’явились в Україні восени 1941 року під Черніговом та Сумами, а масовості партизанський рух набув лише з кінця 1942 року. Супротив мирного населення окупаційному режиму був реакцією на нещадний терор, масові вбивства, геноцид єврейського населення, вивезення молоді до Німеччини на примусові роботи.

Головні удари партизани завдавали по комунікаціях противника, перешкоджаючи перекиданню військ та бойової техніки противника, виводили з ладу важливі об’єкти інфраструктури, знищували представників керівництва окупаційної влади, забезпечували ведення розвідки на стратегічну глибину. Диверсії партизан на важливих транспортних магістралях ворога (“рейкова” та “шляхова” війна) сковували та послаблювали німецькі війська, збільшували напруження та безлад у фашистському тилу.

Ефективною формою партизанських дій були рейди у тилу противника, які відволікали великі сили гітлерівців, що було суттєвою допомогою військам. Найбільш результативні рейди здійснили формування відомих партизанських командирів С. Ковпака, О. Федорова та О. Сабурова.

Активну участь у підготовці та проведення конференції взяли студенти другого курсу групи КН – 2001 Сльозка Вікторія, Рахуба Даніла та Решотнік Вероніка.

 

Фото дивіться у фотоальбомі “Онлайн-конференція до Дня партизанської слави” (відкривається у новому вікні).

Ганна Кухаренко