Конференція до 80-ї річниці Корюківської трагедії

У Фаховому коледжі транспорту та комп’ютерних технологій НУ “Чернігівська політехніка” відбулася онлайн конференція до 80-ї річниці Корюківської трагедії.

Корюківська трагедія – найбільша та найжорстокіша каральна операція нацистів під час Другої світової війни. У ніч на 27 лютого 1943 року партизани з’єднання О.Федорова розгромили німецько-угорський окупаційний гарнізон Корюківки. У відповідь окупанти напали на мирне селище. В акті Чернігівської обласної комісії зі встановлення і розслідування злочинів німецько-фашистських загарбників у Корюківці від 17 грудня 1943 року вказано, що 1 і 2 березня було здійснено вбивство 6700 людей, спалено 1290 будинків. А вціліло лише 10 цегляних.

Корюківська трагедія стала найбільшою в Європі. Але для України така велика кількість жертв не була винятковою. У спаленому селі Козероги Чернігівської області вбито 3908 селян. У селищі Копищі на Житомирщині – до 3 тисяч; майже стільки ж у селі Кортеліси на Волині та навколишніх хуторах.

Тож Корюківська трагедія – національний символ скорботи за всіма загиблими у всіх українських села, знищених нацистськими окупантами в 1941 – 1944 роках.

І злочин нацистів у Корюківці, й сучасні злочини росіян у Бучі, Ізюмі, інших окупованих містах свідчать про однакову злочинну природу їхніх організаторів – гітлерівського нацистського та путінського неонацистського режимів. Масовий терор проти цивільного населення – чи то знищенням сіл, чи то ракетними ударами та вбивствами – такі режими використовують з метою залякування суспільства.

Цілеспрямоване руйнування цивільної інфраструктури російським агресором є таким же злочином проти мирного населення, як і дії нацистів у роки Другої світової війни.

Студенти групи КН-2001 Решотнік Вероніка, Пархомець Валерія, Рахуба Даніла, Скриль Дмитро підготували презентацію та відеофільми з теми. Активну участь у обговоренні трагічного минулого нашого краю взяли студенти 1-2 курсів, які народилися і мешкають в Корюківці.

Фото дивіться у фотоальбомі 2023 / Конференція до 80-ї річниці Корюківської трагедії (відкривається у новому вікні).

Ганна Кухаренко