Безмежна зона відчуження…

Минуло 37 років з того часу, коли світ сколихнула страшна звістка про аварію на Чорнобильській АЕС, яка стала найбільшою в історії катастрофою в ядерній енергетиці. Наслідки катастрофи відчули і продовжують відчувати на собі мільйони людей як в Україні, так і за її межами.

У Фаховому коледжі транспорту та комп’ютерних технологій НУ «Чернігівська політехніка» керівник групи ЕТ-2003 Тетяна Ковальова 26 квітня 2023 р. організувала годину спілкування про трагедію і подвиг Чорнобиля для своїх студентів «Безмежна зона відчуження …», в якій активну участь у підготоці та проведенні виховної години прийняли студенти групи Вадим Мятеж та Андрій Нікітенко.

26 квітня є днем пам’яті про саму катастрофу і загиблих в ній, а також героїзму працівників станції, ліквідаторів, пожежників, медиків і всіх людей, причетних до ліквідації наслідків аварії.

За визначенням UNSCEAR і ВООЗ, Чорнобильська катастрофа віднесена до аварій ядерних об’єктів найвищого рівня. Радіаційного опромінення зазнали щонайменше 8 млн людей – передусім ліквідатори катастрофи, яких налічувалось майже 600 тисяч. Навколо ЧАЕС було утворено 30-кілометрову зону відчуження – понад 100 тис. українців змушені були залишити свої домівки.

І хоча у 2000-у році Чорнобильська АЕС повністю припинила свою роботу, відголоски трагедії ми згадуватимемо ще десятки, а то і сотні років.

Ця трагедія забрала багато життів протягом 37-ми років і продовжує забирати їх сьогодні. Людський фактор відіграв величезну роль у цій трагедії, тому ми повинні пам’ятати, що “мирний атом” залежить від нас.

Фото дивіться у фотоальбомі 2023 / Безмежна зона відчуження (відкривається у новому вікні).

Тетяна КОВАЛЬОВА