Ми європейці – бо ми українці!

До дня Європи викладачка Фахового коледжу транспорту та комп’ютерних технологій НУ “Чернігівська політехніка” Лілія Шумська провела годину спілкування «Ми європейці – бо ми українці!» у групі КІ-2006 .
9 травня 2023 року за Указом Президента України відзначається як День Європи. Розуміючи, що в нашій країні інший погляд на події, які відбувалися в минулому, під час другої світової війни та з огляду на сучасні події, студенти погоджуються, що свято 9 травня не повинно зникнути, але повинно змінитися. Це – свято Євросоюзу, для якого обрали день проголошення Декларації міністра закордонних справ Франції Робера Шумана 9 травня 1950 року. Цей виступ вважають відправною точкою для об’єднання європейських країн у наднаціональну спільноту, що у підсумку стала Європейським Союзом. У 1985 році, коли успіх європейського проєкту вже був очевидним, дата 9 травня відзначається як день народження ЄС.
Україна раніше 9 травня офіційно святкувала День Перемоги – що є спадком СРСР. Але День Перемоги в  Україні обов’язково буде, коли ми будемо святкувати нашу перемогу над російським агресором.

Фото дивіться у фотоальбомі 2023 / Ми європейці – бо ми українці! (відкривається у новому вікні).

Лілія Шумська