Виховний захід «Щоб пам’ятали полеглих і шанували живих»

Виховний захід «Щоб пам’ятали полеглих і шанували живих» в групі ЕТ-2103 до Дня Героїв розпочався Хвилиною мочання пам’яті всіх Героїв Чернігівщини і випускників коледжу, які відстоювали суверенітет і незалежність України і загинули в боротьбі проти російської армії за нашу свободу і незалежність.

День Героїв або Свято Героїв в Україні встановлене на честь українських борців за самостійну соборну Українську державу і вже понад 72 роки традиційно відзначається 23 травня щороку для вшанування подвигів оборонців рідного краю.

Відповідно до історії, у 1941 році Другий Великий Збір Організації Українських Націоналістів постановив щороку 23 травня відзначати День Героїв. Подія була приурочена до дня вбивства у Роттердамі організатора українського націоналістичного руху полковника Євгена Коновальця, що сталося саме 23 травня 1938 року. До здобуття Україною незалежності День Героїв продовжили відзначати в українській діаспорі підпільно. З 1992 року пам’ятна дата почала повертатися та набувати розголосу.

З 2014 року ми живемо серед героїв. Українці віддають щиру шану героям, які поклали своє життя за волю і соборність країни у сучасній російсько-українській війні, та щоб пам’ять про них була живою.

Станом на 23 травня 2023року за період з 24 лютого 2022 року сотні військових відзначені державними нагородами за відсіч агресорові. Щонайменше 147 станом на 22 травня були нагороджені найвищою державною нагородою «Герой України», з них – 75 посмертно.

Також студенти групи ЕТ-2103 разом з керівником групи долучились до підпису петиції «Про встановлення Дня Героїв» на сайті президента України, яку було офіційно зареєстровано 25 квітня 2023року. Петиція створена з ініціативи Організації українських націоналістів.

Використано матеріали Українського інституту національної пам’яті, Чернігівської обласної військової адміністрації.

Фото дивіться у фотоальбомі 2023 / Виховний захід «Щоб пам’ятали полеглих і шанували живих» (відкривається у новому вікні).

Світлана Капля