Історико-краєзнавча онлайн конференція до 81-річниці Корюківської трагедії

У Фаховому коледжі транспорту та комп’ютерних технологій НУ “Чернігівська політехніка” відбулася історико-краєзнавча онлайн конференція до 81-річниці Корюківської трагедії.

Корюківка – це найбільше поселення в Європі, повністю знищене нацистами в рамках каральної операції під час Другої світової війни. Каральна акція нацистів навесні 1943 року була відповіддю на дії партизан з’єднання Федорова, які напередодні, у ніч на 27 лютого, розгромили німецько-угорський окупаційний гарнізон Корюківки, звільнили з в’язниці родини партизан і вбили німецьких солдатів та офіцерів.

У відповідь на радянську партизанську акцію з метою «помсти й залякування» німці почали виконувати наказ свого керівництва зі знищення містечка Корюківка.

Два дні, 1 та 2 березня, тривала кривава розправа над цивільним населенням Корюківки. До кінця другого дня місто майже повністю згоріло. 9 березня нацисти повернулися до Корюківки, добили й допалили всіх, хто сховався, або втік до лісу. У ході масових розстрілів було знищено щонайменше 6 700 людей, велику частину з них становили діти та жінки. Нині історики вважають, що загиблих було понад 7 000.

Фото дивіться у фотоальбомі 2024 / Історико-краєзнавча онлайн конференція до 81-річниці Корюківської трагедії (відкривається у новому вікні).

Ганна Кухаренко